Jablečný ocet (ACV) je medializován jako přísada, která může podpořit proces spalování tuků; mnoho lidí vkládá všechny své naděje na hubnutí do sklenice této pikantní, kyselé šťávy, aniž by upravili svůj jídelníček nebo zvýšili fyzickou aktivitu. Ale stojí jablečný ocet za všechen ten humbuk? ACV se používá mnoha různými způsoby – k bodové léčbě akné, k odstranění lupů, dokonce i jako čistící léčba k odstranění nahromadění pokožky hlavy. Jablečný ocet se také používá od starověku pro své antimikrobiální vlastnosti, v tradiční medicíně ke snížení cholesterolu a dokonce jako konzervační prostředek. Jak již bylo zmíněno dříve, ačkoliv ACV shots získaly popularitu jako nástroj v boji proti bouli, faktem zůstává, že neexistuje jediná složka, která by mohla nahradit dietu s nízkým obsahem kalorií a důsledné cvičení.

Co je jablečný ocet?

Surový, nefiltrovaný, minimálně zpracovaný jablečný ocet má antioxidanty, enzymy a minerály. Předpokládá se, že posiluje imunitu spolu s detoxikačními vlastnostmi. Nefiltrovaný jablečný ocet by vypadal zakalený a plovoucí v něm drobná vlákna, což je známé jako „matka“ a znamená, že ocet stále obsahuje nedotčené enzymy a živiny. Jablečný ocet se vyrábí spojením čerstvé jablečné šťávy s kvasnicemi, kde se cukr přemění na alkohol (to vysvětluje silnou vůni a chuť). Některé kmeny bakterií se také přidávají k fermentaci jablečné šťávy, aby se získala kyselina octová. Předpokládá se, že 1 polévková lžíce jablečného moštu zředěná v jedné plné sklenici vody před každým jídlem pomáhá při hubnutí, ale chcete vědět, jestli je za těmito přesvědčeními nějaká pravda? Přečtěte si o 5 důvodech, proč jablečný ocet pomáhá při hubnutí.

1. Hlavní složkou ACV je kyselina octová, která potlačuje hromadění tělesného tuku: Podle některých studií kyselina octová (hlavní složka ACV)  zlepšuje metabolismus (zvyšuje výdej energie) a také potlačuje hromadění tělesného tuku.

2. Snižuje hladinu cukru v krvi a zlepšuje citlivost na inzulín: Bylo zjištěno, že ACV snižuje hladinu cukru v krvi a zlepšuje inzulínovou rezistenci. Inzulin, jak všichni víme, nejen reguluje hladinu cukru v krvi, ale také usnadňuje ukládání tuku v tělesných buňkách.

3. Je to fermentované!: Vzhledem k tomu, že jablečný ocet se získává procesem fermentace, je skvělý pro střeva. Studie ukázaly, že střevní bakterie hrají velkou roli ve způsobu ukládání tuku, a proto nám zdravá střeva mohou pomoci zhubnout.

4. Potlačuje chuť k jídlu: ACV prodlužuje pobyt potravy v žaludku, zpomaluje vyprazdňování žaludku. Podle studie jablečný ocet také stimuluje pocit sytosti a podporuje plnost a pomáhá omezit chuť k jídlu.

5. Zmírňuje nadýmání: Chodíte po celý den jako nafouknutá ryba? Jablečný ocet může pomoci zbavit se nadýmání, pokud je důvodem nízká žaludeční kyselina. Vzhledem k tomu, že ACV je kyselé povahy, pomáhá obnovit rovnováhu pH v žaludku, zvyšuje hladinu kyselin a tím zlepšuje trávení a zabraňuje nadýmání.

Příliš mnoho ACV však bude kontraproduktivní, může vést k vyčerpání esenciálního minerálu, jako je draslík, snížení hladiny cukru v krvi příliš nízko, může dokonce dráždit jícen a narušovat sklovinu zubů kvůli své vysoce kyselé povaze.

Jablečný ocet je nejlepší pít ve zředěné formě nebo v misce salátu a nikdy nepřekračovat doporučený příjem.

A co je nejdůležitější, neexistuje žádná ingredience nebo superpotravina, která by mohla nahradit dobrou dietu a cvičení, pokud jde o hubnutí.