Chléb je nejpohodlnější snídaní, doslova nezabere čas, a proto je základní snídaní na celém světě. Zejména pro zaneprázdněné včely a ty, které žijí nabitým programem, je snadné udělat něco s chlebem, který lze popadnout na cestách. V posledních letech však vedlejší účinky pravidelného používání bílého chleba přiměly lidi vstát a všímat si toho a hledat zdravější verze – a „hnědý chléb“ se ukázal jako nejlepší alternativa. Problém s bílým pečivem má rafinované sacharidy, které prudce zvyšují hladinu glukózy v krvi a mají negativní vliv na chuť k jídlu. Jíst hodně potravin s jednoduchými sacharidy může vést k nezdravému přibírání na váze. Ale v poslední době existují i jiné druhy chleba, jako je žitný a kváskový chléb, které jsou podle odborníků zdravější. Zejména kynuté těsto je považováno za příznivé pro hubnutí, ale otázka, je lepší než tmavý chléb? Pojďme to zjistit:
Co je kváskový chléb?
Kváskový chléb se vyrábí dlouhým procesem kvašení za použití kvasinek šetrných ke střevům (divoké kvasnice) a bakterií mléčného kvašení, jako jsou Lactobacillus alimentarius, Lactobacillus brevis atd. Fermentace trvá déle než u hnědého chleba, kde se používají pekařské droždí. Má pikantní/kyselou chuť a křupavý vnější a měkký vnitřek.
Je kvásek lepší než hnědý chléb?
Hnědý chléb se vyrábí z celozrnné pšenice, s neporušenými otrubami, s lepším obsahem vlákniny a lepším nutričním profilem. Má také nižší glykemický index než bílé pečivo, a proto nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Problémem většiny komerčně dostupného hnědého chleba je však to, že může být obarven karamelovým barvivem, a přestože může mít určité množství celozrnných, mnoho značek do něj přidává rafinovanou mouku.
Krajíc bílého chleba:
80 kalorií
14 g sacharidů
0,3 g vlákniny
Plátek hnědého chleba (24 g):
75 kalorií
8,25 g sacharidů
1,1 g vlákniny.
Plátek kváskového chleba (jedna porce/64 g)
174 kalorií.
19 sacharidů
10,44 vlákniny.
Kváskový chléb má glykemický index 54, a proto nezpůsobuje prudké výkyvy krevního cukru. Také díky vysokému obsahu vlákniny – udrží vás sytější po delší dobu a kontroluje chuť k jídlu.
Odborníci tvrdí, že bílkoviny a vláknina hrají důležitou roli při hubnutí. Ve studii z roku 2018 byla skupina lidí požádána, aby zvýšili příjem vlákniny a bílkovin, a tito lidé byli schopni snížit významné množství kalorií a zhubnout během 12týdenní studie.
Další studie provedená kanadskými vědci zahrnovala účastníky, kteří konzumovali kváskový chléb, měli stabilní hladinu cukru v krvi a byli schopni tento účinek udržet během druhého jídla a hodiny po něm. Stalo se to proto, že proces fermentace pravděpodobně změnil škroby v chlebu, aby se zajistilo, že se tráví pomalu a nezvyšují prudce hladinu cukru v krvi a nezvyšují hladinu inzulínu. Tato studie v podstatě odhalila, že snídat kváskový chléb může pomoci kontrolovat hlad a chuť k jídlu během dne a pomáhá kontrolovat příjem kalorií.
Vzhledem k tomu, že kvásek je fermentovaná potravina, existuje také menší šance na nadýmání a zažívací problémy. Je pozoruhodné, že fermentace pomáhá redukovat fytáty (antiživiny) a zvyšuje množství fytochemikálií, které jsou užitečné v boji proti zánětu. Fermentační proces produkuje mastné kyseliny s krátkým řetězcem (jako je butyrát, propionát a acetát), které podporují metabolismus tuků. Podporuje také plnost a potlačuje chuť k jídlu.
Stručně řečeno, kváskový chléb je lepší než hnědý, protože má více živin, nezvyšuje hladinu cukru v krvi a vysoký obsah vlákniny pomáhá při hubnutí. Pokud tedy milujete pečivo, ale chcete také zhubnout, vyměňte bílé pečivo za kváskové.